Tyttöjen nukkeleikit jäljittelevät oikeaa elämää

Monien tyttöjen suosikkileluja ovat jotkin tyttö-, nais- tai eläinhahmot, joita keräillään, ja joilla leikitään joko yksin tai kavereiden kanssa hahmoille elämää sanoittaen ja kuvitellen. Hahmojen mukana tulevat vaatteet, kengät, tavarat sekä talot ja autot muodostavat kokonaisen idyllisen maailman, johon tyttöjen on helppo uppoutua. Tällaisia lelusarjoja ovat esimerkiksi Barbiet, My Little Ponyt, Bratzit, Lego Friendsit ja Littlest Pet Shopit.

Nukkehahmot toimivat nuorille tytöille usein jonkinlaisina samaistumisen kohteina, ja ihanteellisina esikuvina. Barbie on tietysti kaunis, tuuheatukkainen ja suurisilmäinen nainen, joka voi olla pakkauksen teemasta riippuen esimerkiksi prinsessa, morsian, aerobiccaaja, tennispelaaja tai ratsastaja. Hahmojen avulla voi eläytyä itse kuvittelemaan ja kokemaan erilaisia ammatteja, harrastuksia tai ihmissuhteita. Nukkien pukemisen ja kampaamisen lisäksi niille on hauska suunnitella ja sisustaa koteja, ja kehitellä tavallista arkista elämää iloineen ja suruineen, ja ihmissuhdekiemuroineen.

Heartlake City on unelmien Lego-kaupunki

Vielä Barbien maailmaa pitemmälle on tytöille suunnatun leikkitodellisuuden luomisessa mennyt Lego, kehitellessään nimenomaan tytöille suunnatun Lego Friends -sarjan. Isompien lasten Lego-tarjonta oli pitkään melko poikavoittoista, kunnes Friends-legot vuonna 2012 tulivat markkinoille korjaamaan tätä puutetta. Friends-sarja kietoutuu viidestä tytöstä koostuvan ystäväporukan, ja heidän kotikaupunkinsa Heartlake Cityn ympärille.

Hempeän pastelliset pinkin, lilan, keltaisen ja vihreän sävyiset Lego-palikat muodostavat kuvitteellisen kaupungin rakennuksia, kuten eläinlääkärin, kahvilan, ravintolan, hotellin, koulun, tyttöjen kodit, ja paljon muuta. Rakennusten pikkutarkat sisustukset ovat vieneet Lego-rakentamisen aivan uudelle tasolle, ja esimerkiksi kotien ja ravintoloiden sisustuksesta löytyy ällistyttäviä yksityiskohtia aina ruokailuvälineitä, sampoopulloja, kameroita ja suihkunurkkauksia myöten. Ei selvästikään ole olemassa mitään, mitä Lego-palikoista ei voisi rakentaa.

Lego Friends -sarja innostaa aivan uudella tavalla jatkamaan leikkejä myös pakettien rakentamisen jälkeen. Aiheen ympärille luodut tv-sarja ja elokuvat, lehdet, sekä muu oheismateriaali luovat lisäinspiraatiota, ja pitävät yllä tyttöjen mielenkiintoa. Päähenkilöiden tarkkaan kuvatut persoonallisuudet, ja kuin oikeina ihmisinä esitellyt hahmot henkilöhistorioineen ja lempiruokineen, jatkavat elämää miljoonien tyttöjen leikeissä ympäri maailmaa.

Tytöille suunnattujen Legojen tarjontaa tuli vielä vuonna 2015 täydentämään Friends-sarjaa taianomaisempi Elves-sarja, jota vauhdittavat haltiat, peikot ja muut satuhahmot.