Tytöille suunnatut lelut saavat mielikuvituksen lentoon

Aivan pienille vauvoille suunnattuja leluja lukuun ottamatta lelukauppojen valikoimassa on selkeästi nähtävissä ero tyttöjen ja poikien leluissa. Siinä, missä toiset hyllyt ovat tummanpuhuvia, ja täynnä erilaisia leikkiaseita, merirosvorekvisiittaa, autoja ja hirviöitä, hehkuvat selvästi tyttömäisiä leluja sisältävät hyllyt vaaleanpunaisina, tarjoillen nukkevauvoja, meikkipäitä, prinsessamekkoja, kruunuja sekä miniatyyriversioita kodinkoneista. Toki jokainen lapsi voi vapaasti valita itselle mieleisiä, ja kiinnostavalta tuntuvia leluja, mutta sen tukemiseksi lelujen voisi hyvä olla kaupoissa enemmän sekaisin. Nyt todennäköisesti turhan harva poika eksyy tutkimaan hyllyjä prinsessahörhelöiden sekaan, ja päinvastoin, ja moni kiinnostava lelu saattaa jäädä kokonaan huomaamatta. Pohdinta aiheesta, ovatko tytöille suunnatut lelut liian sukupuolittuneita, nousee aika ajoin valtakunnalliseen keskusteluun.

Nukke- ja kotileikit

Tytöt hakeutuvat usein luonnostaan poikia enemmän hoivaavien ja rauhallisten leikkien pariin. Erilaiset hoidettavat, hyvin aidon oloiset, jopa oikeasti ”pissaavat” vauvanuket, ja niiden mukana tulevat monenlaiset vauvanhoitotarvikkeet, saavat pienten tyttöjen äidinvaiston heräämään. Nukkea kylvettäessä, vaippaa vaihtaessa ja vaatteita pukiessa voi elävästi heittäytyä äidin rooliin, ja pitää nukesta huolta samalla kun oma äiti hoitaa pikkusiskoa tai -veljeä. Hieman isompana myös kodinhoito ja ruoanlaitto äitiä jäljitellen alkavat kiinnostaa, ja omassa leikkikeittiössä voi keittää kahvia, silittää nukenvaatteita, tiskata ja laittaa ruokaa. Nykyään mistä tahansa ruokatarvikkeesta löytyy aidon näköinen leluversio.

Nukkehahmot kiehtovat myös isompia tyttöjä

Hieman isompia tyttöjä alkavat kiehtoa kooltaan pienemmät nuket ja hahmot. Ikiklassikko Barbie on saanut seuraa monista muista lelusarjoista, mutta edelleen erilaiset puettavat nuket saavat mielikuvituksen lähtemään lentoon, ja sarjaan kuuluvien vaatteiden, kenkien, tavaroiden ja talojen avulla nuken koko elämä herää eloon.

Nukkekotileikeissä tytöt pääsevät myös sisustamaan ja kalustamaan. Aidot tapetit ja lattiapäällysteet, ja jopa oikeasti syttyvät valot sekä muut kiehtovat yksityiskohdat luovat puitteet mukaville leikeille pitkäksi aikaa.

Toiminnalliset lelut laittavat liikkumaan

On olemassa myös paljon leluja, jotka innostavat tytöt itse touhuamaan tapahtumien keskiössä. Prinsessaelokuvien sankarittarien asut, kengät ja tiarat muuttavat leikkijän itsensä Arieliksi tai Tähkäpääksi. Hyppynarut ja twist-kuminauhat kulkevat repussa tai taskussa, ja missä tahansa onkin koolla useamman lapsen joukko, käynnistyy hetkessä hauska hyppelyhetki. Jatkuvasti suosiotaan kasvattavat keppihevoset sopivat kaiken ikäisille tytöille. Keppihevosleikissä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla hevosharrastus, liikunta, askartelu sekä sosiaalisuus.