Poikien lelut tarjoavat sankareita, hirviöitä ja seikkailua

Supersankarit, taistelut ja seikkailut saavat perinteisesti pienten ja isompienkin poikien mielikuvituksen laukkaamaan. Hyvän ja pahan kamppailu muuttuu todeksi milloin rosvoa ja poliisia leikkiessä, milloin taas toisensa leikkien melskeessä kohtaavat Lego-ukkojen ”hyvikset” ja ”pahikset”. Merirosvon tai muun lainsuojattoman hurjaan elämään pääsee turvallisesti eläytymään lelumiekkojen ja -pyssyjen avulla. Näin opitaan myös tärkeitä oikeaan ja väärään liittyviä moraalikysymyksiä, ja monia muita elämässä tarvittavia taitoja.

Autot johdattavat pikkupojat lelujen maailmaan

Monen pojan ensimmäisiä sanoja on ”auto” tai ”prumprum”, ja yksivuotispäivänä poikien paketeista usein paljastuu kuorma-autoja, rekka-autoja, tukkirekkoja tai pikkuautoja. Jotain merkillisen kiehtovaa autoissa on, ja usein innostus nelipyöräisiä kohtaan jatkuu vielä aikuisiälläkin. Myös erilaiset sähköllä tai paristoilla toimivat autoradat, sekä kauko-ohjattavat autot ovat poikien suosimia leluklassikoita. Monelle kertyykin pikkupoikavuosien aikana melkoinen kokoelma lelukulkuneuvoja, varsinkin erilaisia pikkuautoja.

Autoaiheen ympärille on rakentunut kokonaisia maailmoja, joista paras esimerkki on kuvitteellisesta Syylari Cityn kaupungista kotoisin oleva, maailman nopeimman auton tittelistä kilpaileva Salama McQueen. Parhaan ystävänsä Martin, sekä muiden kaupungin autoasukkaiden kanssa punainen Salama seikkailee tv-ohjelmien ja elokuvien lisäksi kirjoissa, ja kaikissa mahdollisissa oheistuotteissa.

Erilaiset sankarihahmot ja figuurit

Toinen, vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen poikien suosiossa oleva leluryhmä ovat erilaiset sankari- ja hirviöfiguurit. Pinnalla olevat teemat ja aiheet vaihtuvat, mutta perusidea säilyy samana. Toisin kuin tyttöjen figuurileikeissä, poikien hahmot keskittyvät arkisen elämän puuhien sijaan lähinnä taistelemaan. Hahmoihin liittyen olennaista on itse leikkimisen lisäksi myös niiden keräily, jolloin samaan lelusarjaan kuuluvia figuureita kertyy helposti suuriakin määriä, kunnes innostus vaihtuu johonkin muuhun.

Usein kulloinkin suosiossa olevat aiheet kiertävät sykleissä, ja esimerkiksi New Yorkin maanalaisissa viemäriverkostoissa asustavat teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat eli Turtlesit, nousevat pinnalle aina ajoittain, kunnes taas tulevat syrjäytetyksi jollain muulla teemalla.

Innostus urheiluun voi syttyä lelujen kautta

Leluversiot erilaisista urheiluvälineistä, sekä hieman isompana monet erilaiset pallot, mailat ja pelit innostavat poikia leikkiin ja pihapeleihin. Stigan valmistama pöydällä pelattava jääkiekkopeli on kymmeniä vuosia vanha klassikko, ja pihakavereiden jalkapallopeleihin innostuvat monesti nekin pojat, jotka eivät harrasta lajia missään joukkueessa. Ja myöhemmin voikin käydä niin, että pihapelien kautta syttyy loppuelämän kestävä rakkaus urheilua ja joukkuepelejä kohtaan.