Alle kaksivuotiaat lapset nauttivat väreistä ja muista aistimuksista

Vauvoille ja pienille taaperoille on olemassa runsaasti erilaisia pehmustettuja, turvallisia ja pyöreäkulmaisia leluja, joilla lapsen voi antaa turvallisesti leikkiä. Tyypilliset ensilelut ovat helistimiä, puruleluja ja pehmoeläimiä, joihin melko pienikin vauva pystyy jo itse tarttumaan. Rapisevat, pörröiset ja kilisevät yksityiskohdat, erilaiset heijastavat pinnat ja kirkkaat värit kiinnittävät lapsen huomion, ja vauva jaksaa syventyä ihmettelemään niitä pitkiksikin ajoiksi kerrallaan. Pienellä lelut menevät aina ensimmäiseksi suuhun, joten niiden turvallisuuteen ja myrkyttömyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Alle kaksivuotiaat lapset eivät vielä tarvitse tai kaipaa monimutkaisia leluja, vaan he nauttivat pelkästään värien, muotojen, äänien ja tuntemusten ihmettelystä ja tutkimisesta. Suuria suosikkeja ovat esimerkiksi yksinkertaiset hiekkalelut, kuten muotit, ämpärit ja lapiot, joilla voi leikkiä paitsi hiekkalaatikolla, myös vesileikeissä kylpyammeessa tai kesäkuumalla puhallettavassa uima-altaassa. Kylpiessä myös klassiset keltaiset kumiankat, tai muoviset laivat saavat pienen lapsen viihtymään.

Duplot johdattavat Legojen maailmaan

Pieni lapsi kiinnostuu myös palloista, palikoista ja erilaisista perässä vedettävistä leluista. Muotoja voi opetella palikkapurkkien avulla, joissa eri muotoisille paloille täytyy yrittää löytää oikean muotoinen reikä purkkiin laittamista varten. Myös suosituista Lego-palikoista on olemassa kaikkein pienimmille suunnattu Duplo-sarja, jonka palikat ovat tavallisia suurempia, ja pakkausten aiheet on pääasiassa suunniteltu niin, että ne kiinnostavat tasapuolisesti sekä tyttöjä että poikia.

Parivuotiaat lapset pitävät usein myös yksinkertaisista palapeleistä, joista kaikkein pienimmille kätevimpiä ovat ns. nuppipalapelit. Niiden paloissa on keskellä pieni, muovinen nuppi, josta kiinni pitäen palojen liikuttelu ja paikoilleen asettelu onnistuu helposti myös pienillä, vielä hieman kömpelöillä sormilla. Samalla lapsi voi kokea suurta onnistumisen riemua, kun erilaiset eläinhahmot, kulkuneuvot ja muut tutut asiat löytävät oikealle paikalleen pelialustalla.

Pehmolelut viihdyttävät ja luovat turvaa

Monelle pikkulapselle kertyy aikamoinen kokoelma erilaisia pehmoleluja. Nallet, puput ja muut eläimet valtaavat tilaa sängyn päältä joskus turhankin paljon. Pehmeät, värikkäät ja suloiset pehmot ovat lapselle kuin ystäviä, joilla leikkiä, ja joita ottaa kainaloon. Usein porukasta valikoituu yksi tai kaksi suurta suosikkia, jotka ainoina saavat kunnian toimia unileluina, joskus samat otukset jopa vuosienkin ajan.