Paskahousu – koko perheen korttipeli

Paskahousu

Kun aurinko laskee ja päivän kiireet väistyvät, on hetki, jolloin perhe voi kerääntyä yhteen ja jakaa yhteisiä hetkiä. Yhteisen ajan merkitys korostuu entisestään nykymaailman kiireiden keskellä. Monet vanhemmat etsivät tapoja viettää laatuaikaa lastensa kanssa, ja yksi loistava tapa tehdä se on yhteisten pelihetkien kautta.

Paskahousu-pelin nimi saattaa herättää hymyjä ja kysymyksiä etenkin perheen pienimmissä, mutta sen takana piilee helppo ja silti jännittävä korttipeli, joka sopii kaikenikäisille. Tässä artikkelissa pureudumme pelin sääntöihin, sen positiivisiin vaikutuksiin lapsiperheissä sekä annamme vinkkejä, miten voit tehdä pelihetkistä entistäkin hauskempia ja mieleenpainuvampia.

Korttipelin säännöt

Paskahousu säännöt on helppo oppia ja sisäistää, myös perheen pienimpien. Seuraavassa selitämme pelin kulun vaiheet ja säännöt.

Korttien jakaminen

Pelin alussa korttipakka sekoitetaan hyvin, ja jokainen pelaaja saa viisi korttia käteensä. Pelaajamäärä voi vaihdella, mutta yleensä pelissä on vähintään kolme osallistujaa.

Pelin kulku

Paskahousu pelissä pelaajat pyrkivät pääsemään eroon korteistaan mahdollisimman nopeasti. Peli etenee niin, että jokainen pelaaja asettaa korttejaan pelipöydälle vuorotellen. Pelaaja voi asettaa pelipöydälle yhden tai useamman samanarvoisen kortin, eli esimerkiksi jos pelaajalla on useampi kolmonen kädessään, hän voi laittaa ne kaikki sopivan tilaisuuden tullen.

Seuraava pelaaja jatkaa peliä asettamalla omia korttejaan pelipöydälle, ja korttien tulee olla joko samanarvoisia tai korkeampia kuin edelliset pöytään lyödyt kortit. Mikäli pelaajalla ei ole sopivia kortteja pelattavaksi kädessään, hän voi joko nostaa pakasta yhden kortin ja tarkistaa, sopiiko se pöytään lyötäväksi, tai vaihtoehtoisesti nostaa käteensä kaikki pöytään jo lyödyt kortit.

Pelaajalla on aina oltava viisi korttia kädessään niin kauan kuin pakkaa riittää, eli lyötyään kortteja pöytään, on hänen aina nostettava pakasta yhtä monta korttia takaisin käteensä.

Korttien arvot

Peli aloitetaan aina mahdollisimman pienellä kortilla, ei kuitenkaan ässällä (A) tai kakkosella (2). Yleensä jakajasta seuraava pelaaja, tai se kenellä on kolmonen, aloittaa.

Kortteja lyödään arvojärjestyksessä toistensa päälle, eli jos pöydässä on esimerkiksi vitonen, on seuraava sen päälle lyötävä kortti oltava isompi tai yhtä suuri kuin viisi, ei kuitenkaan mikään kuvakortti tai ässä. Kuvakortteja saa ruveta lyömään vasta, kun pöytään on pelattu seitsemän tai sitä isompi kortti, ei kuitenkaan kymppi.

Kymppi ja ässä toimivat pelissä kaatokortteina, eli ne kaatavat itseään pienemmän kortit. Kympillä voi kaataa numerokortteja ja ässällä kuvakortteja. On kuitenkin huomattava, että kakkosta ei voi kaataa millään, eikä se myöskään kaada mitään. Kakkosen päälle voi lyödä ainoastaan toisen kakkosen. Jos pelaajalla ei ole lyödä kakkosta, on hänen nostettava kaikki pöytään lyödyt kortit käteensä.

Voittaminen

Pelin tavoitteena on päästä eroon kaikista korteista mahdollisimman nopeasti. Pelaaja, joka pääsee ensimmäisenä eroon kaikista korteistaan, voittaa kyseisen kierroksen.

Nämä yksinkertaiset säännöt tekevät Paskahoususta hauskan ja viihdyttävän korttipelin, joka sopii mainiosti koko perheelle.

Miksi paskahousu sopii lapsiperheille?

Paskahousu on enemmän kuin pelkkä korttipeli – se on hauska tapa yhdistää perheenjäseniä ja luoda unohtumattomia hetkiä yhdessä.

Paskahousun säännöt ovat yksinkertaiset, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan myös nuoremmille pelaajille. Peli kannustaa pelaajia myös vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Pelatessaan lapset oppivat kuuntelemaan muiden pelaajien siirtoja, suunnittelemaan yhteisiä strategioita ja työskentelemään yhdessä voittaakseen pelin. Tämä edistää heidän sosiaalisia taitojaan ja auttaa heitä oppimaan, miten toimia ryhmässä.

Tämä on myös peli, joka takaa iloisen ilmapiirin ja paljon naurua. Pelin hauskat tilanteet ja yllätykset saavat kaikki pelaajat nauramaan yhdessä. Nauru on tunnetusti loistava tapa rentoutua ja lisätä positiivisia tunteita. Paskahousu siis luo yhteistä iloa ja naurua, mikä vahvistaa perheen yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Erilaisia variaatioita

Vaikka Paskahousu itsessään tarjoaa paljon iloa ja viihdettä, voit lisätä siihen oman persoonallisen twistisi ja tehdä pelistä entistä monipuolisemman, tai seurata seuraavia Paskahousu-variaatioita. T

Valepaska tai kusihousu

Valepaska on Paskahousun variaatio, jossa toimivat samat säännöt kuin varsinaisessa Paskahousu-pelissä, mutta sillä erotuksella, että kortit lyödään pöytään väärinpäin. Tämä on siis peli, jossa myös lapset saavat päästellä valkoisia valheita ihan luvan kanssa.

Tarkoituksena on siis valehdella, mutta mahdollisimman uskottavasti. Tässä pelissä ei siis varsinaisesti ole sääntöjä, ainoastaan se, että kaikkien on pidettävä hauskaa.

Jos siis kerrot, että lyöt pöytään kolme kolmosta, vaikka oikeasti kädessäsi on seiska, ysi ja kuningatar, joista haluat päästä eroon, voit näin tehdä. Mutta huomio! Mikäli joku ei usko sinua, ja haluaa katsoa lyömäsi kortit, hän voi halutessaan tehdä niin. Jos nyt jäit kiinni valheesta, etkä tosiaankaan lyönyt pöytään kolmea kolmosta, on sinun nostettava koko väärinpäin oleva lyötyjen korttien pakka. Toisaalta, jos oikeasti löit kolme kolmosta, on katsojan nostettava koko lyötyjen korttien pakka, ja peli jatkuu katsojasta seuraavan vuorolla.

Kiinalainen paskahousu (joskus myös espanjalainen paskahousu)

Kiinalainen paskahousu on variaatio, jossa ihan aluksi pelaajille jaetaan jokaiselle eteen kolme korttia selkäpuoli ylöspäin, ja näiden päälle kolme korttia oikein päin. Sen jälkeen jaetaan viisi käsikorttia. Peli pelataan ensin käsikorteilla aivan kuten normaali paskahousu, mutta kun pakka loppuu ja pelaajalla ei ole kädessään enää yhtään korttia, hän aloittaa edessään olevien kuuden kortin pelaamisen, aloittaen oikein päin olevista korteista. Pelaaja ei saa koskea kuin yhteen korttiin kerrallaan, ja mikäli pelaaja joutuu jossain vaiheessa nostamaan lyödyt kortit pöydästä käteensä, hän saa jatkaa edessään olevien korttien pelaamista vasta, kun hänen kädessään ei ole yhtään korttia jäljellä.