Maailma muuttuu – oletko valmis?

Maailma muuttuu – oletko valmis?

Tiedätkö, mitä ovat sukupuolineutraalit lelut? Pojille on perinteisesti ostettu leikkipyssyjä ja autoja, joilla voi taistella ja hurjastella. Perinteiset tyttöjen leikit ovat sen sijaan passiivisempia: tytöt hoivaavat nukkeja ja leikkivät kotia. Sukupuolineutraalit lelut sen sijaan tarjoavat lapsille mahdollisuuden leikkiä erilaisia leikkejä ilman tunnetta siitä, että jotkut lelut kuuluisivat tytöille ja toiset pojille.

Jokainen voi valita, millaisia leluja lapsilleen valitsee. Tärkeää on kuitenkin tiedostaa, mistä puhutaan. Maailma muuttuu ja jokainen voi päättää, muuttuuko sen mukana. Muista kuitenkin, että omatkin lapsesi saattavat kasvaessaan kyseenalaistaa sinun valintasi – näin lapset yleensä tekevätkin, halusitpa tai et.

Kaikille sopivat lelut antavat tilaa mielikuvitukselle

Ihminen tarvitsee leikkimistä voidakseen hyvin. Myös aikuisilla voi olla omat lelunsa ja harrastuksensa, joita ilman heidän on vaikea tulla toimeen. Joku potkii palloa kentällä ja toinen ostaa mielellään kryptovaluuttaa, kuten Ethereumia ostaethereum.fi -sivustolla. Lapsilla on omat lelunsa, joita he tarvitsevat oppimisen ja kehittymisen tueksi. Perinteiset lasten lelut saattavat kuitenkin haitallisestikin vahvistaa perinteisiä sukupuolirooleja ja -stereotypioita ja siksi sukupuolineutraalit lelut kasvattavat koko ajan suosiotaan.

Sukupuolineutraaleja leluja ei ole suunnattu tietoisesti vain pojille tai vain tytöille. Lapset voivat käyttää enemmän mielikuvitustaan leikkiessään niillä ja ne voivat kannustaa poikia ja tyttöjä leikkimään enemmän yhdessä. Ei myöskään välttämättä tarvita mitään erityisiä leluja, vaan lapsia voidaan ohjata leikkimään yhdessä kaikenlaisilla mahdollisilla leluilla.

Lelut voivat opettaa toisten hyväksymistä

Ohjaamalla lapsia leikkimään yhdessä toisten kanssa kaikenlaisilla leluilla, lapset oppivat kuin itsestään toisten huomioimista ja hyväksymistä. Heille voidaan kertoa jo pienestä pitäen, että ei olemassa erikseen tyttöjen ja poikien leluja ja leikkejä. Kun lapsia rohkaistaan olemaan vuorovaikutuksessa eri sukupuolta olevien ihmisten kanssa, voidaan luoda monimuotoisempaa yhteiskuntaa. Kun lapset tulevat tutuksi asian kanssa jo pienenä leikin varjolla, asioita ei tarvitse opettamalla opettaa heille myöhemmin.

Lopuksi

Sukupuolineutraalit lelut ja leikit ovat tärkeä askel kohti yhdenvertaista yhteiskuntaa. Monelle ihmiselle ajatus sukupuolineutraaliudesta on kuitenkin vieras ja käsittämättömältä tuntuva ajatus. Se ei haittaa, sillä perinteisilläkin leluilla leikkivistä lapsista kasvaa ihan yhtä viisaita aikuisia. Oletpa sitten perinteisten tapojen kannattaja tai uusista ajatuksista kiinnostunut lasten kasvattaja, muista ajatella asioita myös vastapuolen näkökulmasta. Keskusteluyhteyden säilyttäminen ja rauhallinen suhtautuminen toisen näkemyksiin on mitä parhainta kasvatusta, mitä voit lapsillesi tarjota.